-----

188f6d5b-694f-4373-89b4-a93f9d0f604a
 ---22bc25be-437e-407f-b038-80d4efce42ff

BOKNAKARAN er blitt et begrep over store deler av Nord-Norge de siste åra: Fire garva trubadurer som har lånt navnet fra &laqno;boknafesken» - denne delikatessen som verken er blodfersk eller helt tørr. Gruppas andre CD-utgivelse - &laqno;Oppståar-tid» - på eget platemerke, &laqno;Steinbeat», kom før jul ifjor, og har bare høstet lovord fra kritikere og kjøpere. Tidligere har de gitt ut Cden &laqno;Unbløgged», og låter derfra som Hortensia, Rakarpia, Sang for Freda og Erling Jarl er blitt nordnorske klassikere. Også på den siste plata er perspektivet nordnorsk, og tekstene spenner fra politisk satire via ramsalt humor til lyriske stemninger.

BOKNAKARAN har også markert seg utenfor landsdelen, og bl.a. fått svært god respons på de anerkjente vise-/folkemusikkfestivalene i Redcar (England) og Frederikssund (Danmark). I mai-97 besøkte de også den russiske republikken Karelen, hvor boknamusikken slo godt an. Men fortsatt er det Nord-Norge som er det daglige nedslagsfeltet for gruppa, som har en klart uttrykt &laqno;politikk» med å besøke små samfunn langs kysten når de reiser på turné.

Malvin Skulbru og Ragnar Olsen skriver tekst og melodi til sine viser, mens Jan Arvid Johansen setter musikk til tekster av Senja-dikteren Helge Stangnes. Pål Thorstensen er det musikalske ankerfestet i gruppa, med høyskoleutdannelse på kontrabass og allsidig praksis med jazz og internasjonal folkemusikk. De andre veksler mellom gitarer, mandoliner, enrader, torader, munnspill, blokkfløyter og perkusjon, og flerstemt sang er en viktig del av &laqno;boknamusikken». I tillegg til eget materiale har de med sanger og folkelig musikk fra Nord-Norge og de britiske øyer. Til sammen blir det et program med humor og engasjement, poesi og frodighet.

BOKNAKARAN foretrekker konsert- og krojobber for et lydhørt publikum som får med seg alle tekstene (et slikt publikum kan erfaringsmessig omfatte alle mulige generasjoner), men de trives også med å spille til dans i høvelig &laqno;bokna» omgivelser.


EN KORT PRESENTASJON AV DE FIRE BOKNAKARAN:

MALVIN SKULBRU

har siden 1980 arbeidet som musiker, komponist, forfatter og trubadur. Har gitt ut 9 bøker: 2 diktsamlinger, en samling dikt og prosastykker, 5 vise-/diktsamlinger og en roman. 1 EP-plate og to kassettproduksjoner. Aktør og medskaper i TV-program i 1988, bygd på tekster og musikk fra egne bøker. En TV-dramatisering av hans bok &laqno;Fri sikt» ble vist på NRK i desember-92. Flere egne program i NRK radio, bl.a. sammen med visedikter/forfatter Arvid Hanssen. Turnéer med vise- og lyrikkprogrammet &laqno;Friheten kommer», skrevet og framført sammen med lyrikeren Hanne Aga. Mottok Torsken kommunes kulturpris i 1983.

RAGNAR OLSEN

har bakgrunn som visedikter og -sanger i den nordnorske &laqno;visebølga» fra tidlig på 70-tallet. &laqno;Husdikter» ved Hålogaland Teater siden 1978, med en rekke oversettelser og originalverker (sangtekster, dramatikk for barn og voksne). Bl.a. gjendiktning av Jacques Brel, Shakespeare, og nå sist Sofokles (&laqno;Antigone»). Stor produksjon av viser. Gitt ut ei visebok, og er representert i mange antologier. Spilt inn plater med &laqno;Ungdomslaget Ny Von» (1978), &laqno;Rallarlaget (-86), og Sverre Kjeldsberg (-87). CD med egne viser - &laqno;Polarlys» (1993). Har fått Prøysenprisen og Elias Blix-prisen, samt Norsk Teaterlederforums oversetterpris for sine Shakespeare-gjendiktninger. Tromsø kommunes kulturpris i 1994.

JAN ARVID JOHANSEN

utdannet seg ved Nordnorsk Musikkonservatorium 1976 til -79, og har siden vært frilans musiker. Med i Nordnorsk Visegruppe som ga ut to plater (-77 og -79) med nordnorsk tradisjonsmusikk. Gruppa fikk Prøysenprisen i -78. Musiker ved Hålogaland Teater 1979-81, og i Tramteatret i -85. Samarbeidet med Trygve Hoff Og Tove Karoline Knutsen, og har de siste åra bl.a. jobbet med gruppa &laqno;Tango & Cash». Flere opptredener i radio og TV. Komponerer musikk til tekster av Senja-poeten Helge Stangnes.

PÅL THORSTENSEN

er fra Oslo, men nå bosatt i Tromsø. Utdannet på Musikkhøgskolen. Har spilt med diverse jazzorkestre, bl.a. med Jon Eberson, Terje Rypdal og Bendik Hofset. Drev teatergruppa La Strada sammen med Pernille Anker og Gilles Obermayer. Har i de seneste år jobbet mye med sigøynermusikk, Balkan-musikk og annen folkemusikk. Med i Balkanensemblet, Oslo Tangoforening, Gjertruds Sigøynerorkester og Rayas orkester. Medvirket på div. plateinnspillinger, i radio og TV.




Skrevet om BOKNAKARAN &laqno;Unbløgged»:

&laqno;Boknakaran er blant dem som holder liv i de nordnorske sangtradisjonene».
(Kjell Moe, Nordlys)

&laqno;Det er sterk visekunst å høre, med en forkjærlighet for episke viser med iørefallende refreng».
(Nina Bellika Holmgren i tidsskriftet Hammarn)

&laqno;Unbløgged frå nord. Tittelen på verket bør bli verna av norsk språkråd».
(Dag og Tid)

&laqno;Unbløgged er utvilsomt ei frekk oppesen lita tue i ei ellers lite fortjenstfull gjørmemyr av temmelig ensartet anglo-kalibret europop for tiden».
(Knut Godø, Harstad Tidende)

&laqno;Vi nøler ikke med å utrope CD´en fra Boknakaran som en av de hyggeligste visenyhetene dette året».
(Brynjar Tollefsen, Lofotposten)

&laqno;Dette er musikk for den som liker nordnorsk visesang. Både frelste og ufrelste på sjangeren vil ha glede av denne plata».
(Inge Ove Tysnes, Helgelands Blad)

&laqno;Tradisjonsmusikk av beste moderne merke. -Musikalitet med enkle midler, og fortellerglede fra noen som har en hel del å si i form av gode historier».
(Halvor Fjermeros, Klassekampen)


 ---
[TILBAKE TIL ARTIST-OVERSIKTEN]70881c8c-3ac4-4dd9-9d62-1d9578ad8ebb


Karl Johans gate 7, 0154 Oslo, tlf. 915 88 000
e-mail: enter@bighand.no. Reg.nr. 980 664 864